Styrian Golding
STYRIAN GOLDING má mnoho matoucích přezdívek. Stále matoucí ale je, že ve skutečnosti vůbec nepochází z odrůdy Golding. Má se totiž za to, že spíše je výsledkem klonové selekce Fuggle, neboť vykazuje mnoho vlastností podobných tomuto chmelu. V 30. letech 20. století byl považován za hlavní plodinu jak ve Štýrsku (Rakousko), tak na druhé straně řeky Savinja tedy ve Slovinsku.
Styrian Golding je krásný aromatický chmel, který dodává pivu pryskyřičně-zemitou vůni a chuť, která je považována za možná ještě o něco rafinovanější než chuť anglického chmele Fuggle. Mnoho zdrojů popisuje tento chmel jako zemitý a kořenitý. Ve srovnání se svými slovinskými příbuznými má více citrusových vůní, zejména grapefruitu.
Použití: Vzhledem k nízkému obsahu alfa kyselin je lepší použít jej později ve varu. Kombinujte s vyšším „alfa chmelem“ na začátku varu a předveďte tyto jedinečné chutě do svého piva.
AA (alfa kyseliny): 4,6 %
BA (beta kyseliny): 3 %
Co-Humulone: 25 - 30 % (A)
Obsah olejů: 1,4 g/100 ml
Účel použití: Aroma